måndag 16 december 2013

Kola

I år har jag gjort många olika sorters kola och alla sorter har blivit perfekta! Receptet innehåller glukossirap och jag tror att det är det som är hemligheten bakom en lyckad kola. Möjligen ihop med en digital termometer och exakta grader.


Kola ca 50 st

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk glukossirap
3 dl strösocker
100 g smör
1 msk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

Blanda ihop alla ingredienser och koka till ca 123 grader. Häll upp på bakpappersklädd långpanna ca 30x40 cm stor och låt svalna i rumstemperatur. Skär i bitar och klä med bakplåtspapper. Förvara svalt.


Smaksättning:

Choklad: 2-3 msk kakao
Apelsin/citron: ca 2 msk pressad saft och rivet skal, tillsätts efter kolan kokat klart. 
Vanilj: 1/2 urskrapad vaniljstång (uteslut vaniljsocker)
Chai/Earl grey: 2 tepåsar får sjuda med grädden och stå och dra ett par minuter innan övriga ingredienser får koka med
Kanel: 1-2 tsk kanel
Pepparkaka: 2 tsk pepparkakskrydda
Likör: 2 msk tillsätts efter kokning

Denna veckans uppdrag på Middagshjälpen är julgodis så nu ser vi fram emot massor med smaskiga recept! Glöm inte att kika in där!


måndag 9 december 2013

Ädelostpizza

Här är ett recept från boken Fixa julen som jag absolut måste spara till uppesittarkvällen. Det var bara två veckors lån på boken så den ska snart lämnas tillbaka.

                                          Bild fotograferad från boken Fixa julen.

Ädelost-spenatpizza med äpplen och russin
2 pizzor/16 pers.

1/2 paket jäst
2 1/2 dl vatten (37 grader)
1 tsk havssalt
1 sk olivolja
6 dl vetemjöl special
2 dl creme fraiche
2 dl riven parmesan
150 g babyspenat
150 g ädelost
2 äpplen
olivolja
1 1/2 dl blonda russin

Smula jästen i en bunke och rör ut det i vattnet. Lägg i havssalt och olivolja. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen för hand 15-20 minuter eller i maskin 10 minuter. Jäs ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt och dela i två delar. Kavla ut en del i taget till en tunn platta pch lägg på en bakpappersklädd plåt. Fördela creme fraiche, ädelost och spenat, smula över ädelost. Skiva äpplena tunt och lägg på. Ringla över lite olivolja och grädda 15-20 minuter. Strö på lite russin och låt svalna nästan helt innan du skär eller klipper den i bitar.

Ni missar väl inte att gå in på Middagshjälpen för fler tips på vad du kan laga för mat!


måndag 25 november 2013

Senap

Senap var oväntat lätt att göra. Ska testa lite olika smaksättningar tänkte jag. Här är grundreceptet som räcker till två stora barnmatsburkar:



Senap grundrecept
2 påsar gula senapsfrön
1 påse bruna senapsfrön
3 dl vatten
2-3 msk senapspulver
3/4 dl socker
2 tsk salt
2 msk vinäger
1 dl olja

Sjud senapsfröna i vattnet 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till önskad konsistens. Detta är den naturella senapen, smaksätt med det du vill. Låt stå minst 24 timmar innan den ätes. Hållbar flera månader i kylskåp.


Smaksättning
3 msk honung

2 tsk finrivet apelsin/citronskal
1 msk pressad saft

1/2 urkärnad röd chili eller 2 tsk chiliflakes
2 msk honung

1-2 msk whiskey
ev. lite honung


Här är ett annat recept jag måste testa. Receptet kommer från en bok jag lånade på biblioteket.  Jag skriver upp det här så jag vet var jag har det. Receptet ger ca 3 dl.

Grovkornig senap
1/2 dl bruna senapsfrön
1/2 dl gula senapsfrön
1 1/2 dl vatten
1 msk vinäger
2 msk farin- eller råsocker, eller honung
1 tsk salt
1/2 dl olja

Koka senapsfröna i med vatten några minuter så de blir lite mjukare. Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa tills senapen fått en krämig konsistens av de gula fröna. De bruna fröna finns kvar som små korn. Förvara i kylskåp.

På Middagshjälpen finns fler inspirerande recept och tips inför julen!




onsdag 20 november 2013

Glöggen är färdig

Nu har glöggen stått sina tre veckor men den kan med fördel stå ett par till. Det är lite meck med flaskor och hävert när man ska hälla upp det men det är det värt! Sista flaskan från förra årets storkok på 10 liter gick åt häromdan så snart ska vi ta hand om detta.

Jag har testat olika kolasmaksättningar inför årets kolakokande. Jag började med vanlig vaniljkola, sedan chai (kanel/julkrydda), citronte och slutligen choklad. Det är svårt att välja sin favorit, chai var väldigt god och choklad med. Jag kommer att lägga upp recepten här inom kort.

Kom ihåg att gå in på http://www.middagshjalpen.se/ där finns massor med recept och inspiraton!

måndag 11 november 2013

Kola med julsmak

Idag har jag kokat en sats kola med julsmak. Så himla gott och jag börjar längta till jul...Det är lite pyssel att slå in alla kolor i papper bara men det kan det ju vara värt;-)



Julkola 50 st

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk glukossirap
3 dl strösocker
100 g smör
1 msk vaniljsocker
2 påsar chaite

Värm försiktigt tepåsarna tillsammans med grädden och låt det stå och dra några minuter. Ta upp tepåsarna och tillsätt restrerande ingredienser och koka till ca 123 grader. Häll upp på bakpappersklädd långpanna ca 30x40 cm stor och låt svalna i rumstemperatur. Skär i bitar och klä med bakplåtspapper. Förvara svalt.

Det här och fler goda recept hittar du på Middagshjälpen

tisdag 5 november 2013

Chilisylt

Detta recept på chilisylt hittade jag i Nigella Lawsons julbok. Spännande med det lite starka från chilin som möter den söta paprikan... Och det är verkligen något jag rekommenderar er att testa. Jag har hittat några användningsområden hittills, det mest otippade är nog spagetti o köttfärssås som fick sig en ordentlig skjuts av sylten, eller marmelad blev min mer som. Även gott till kycklingwok. Testa till ostbrickan...

Chilisylt ca 1,5 dl
150 g röd paprika
150 g röd chili
6 dl äppelcidervinäger
1 kg syltsocker

Finhacka chili och paprika i matberedare, var sort för sig. Häll socker och vinäger i en stor gryta och låt sockret smälta på låg värme. Tillsätt chilihacket och koka ca 10 minuter. Skumma. Ta grytan från värmen och låt stå och svalna 45 minuter innan du häller upp den på rena burkar. Hållbar 1 år, öppnad burk ca 1 månad.

Tips: 
Häll upp i mindre burkar, typ barnmatsburkar och ge bort i present. Garanterat annorlunda!


Fler goda recept hittar du på Middagshjälpen


fredag 1 november 2013

Glögg

Årets glögg är satt, så nu luktar det julkryddor varje gång man kommer in i köket. Det tar ganska lång tid att hitta svagdricka (likadant varenda år) eftersom varken Ica Maxi eller Coop Forum har, och det är ändå välsorterade affärer...

Nåväl, 10 L blev det även i år så nu är det bara att vänta 3-6 veckor innan provsmakning. Ju längre lagring, destu godare... Coop fick in denna svagdricka från Marks Bryggeri i 5 liter-dunkar:


Jag kör detta receptet och tillsätter 5 råa skivade potatisar och 5 cm färsk ingefära per sats.
Ni vet väl om att ni kan hitta massor med recept och tips på Middagshjälpen ??

söndag 13 oktober 2013

Kålpudding

Serveras med kokt potatis, lingonsylt och gräddsås.

Kålpudding 
6 port.

6-800 g blandfärs
1 dl Wasa ströbröd
2 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
0,5 vitkålshuvud
1,5 dl sirap
2 msk soja
4 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop ströbröd och mjölk och ställ åt sidan att svälla. Tillsätt färsen, ägg och salt och peppar.
Strimla kålen och bryn den i stekpannan tills den fått fin färg. Häll över sirap och soja och stek en stund till. Häll på vattnet och sjud någon minut.
Lägg lite av kålen i botten på en ugnsform, lägg färsen över och sedan resten av kålen på toppen. Häll över lite av vätskan och gör hål i köttfärsen med en gaffel. Ställ in i ugnen ca 1 timme och en kvart.
Sås:  Sila skyn och tillsätt en skvätt grädde. Salta och peppra och red av.

Fler goda recept hittar du på http://www.middagshjalpen.se/!

onsdag 9 oktober 2013

Äppeldricka

Kul att prova på något nytt. Detta var ett av de första recepten med alla våra äpplen jag testade, kallrörd äppeldryck. Om man vill kan man lägga i en kanelstång när man kokar upp vattnet.

Äppeldricka

3 L äpplen, klyftade
3 L vatten
1 1/2 tsk citronsyra
3 krm natriumbensoat
3 dl socker

Koka upp vattnet och låt det kallna. Skölj äpplena och dela i mindre bitar, skär bort fula delar. Skal och kärnhus behöver ej tas bort. Kör grovt i matberedare och lägg över i det avsvalnade vattnet. Blanda ut askorbinsyra och natriumbensoat i lite av vattnet och häll sedan i det. Låt stå tre dygn, rör om då och då.
Sila genom en saftsil och tillsätt sockret. Rör tills det smält. Häll upp på rengjorda flaskor och förvara svalt, eller frys osockrat i ex. 0,5 liters plastflaskor. Späd ca 1+2.



Äppelmos

Detta är ett ungefärligt recept, jag kokade många satser och varierade smaken lite vartefter. En del frös jag, men eftersom vi inte har så mycket plats i frysen så tillsatte jag natriumbensoat och hällde upp på burkar som förvaras i jordkällaren.

Äppelmos

2 kg äpplen
2 dl vatten
1 kanelstång
2 msk vaniljsocker
6 dl socker
1 krm askorbinsyra
2 krm natriumbensoat

Skala äpplena, ta bort kärnhuset och fula delar. Lägg äpplena i en gryta med vatten och häll lite pressad citronsaft över för att behålla färgen. Lägg i kanelstången. Koka upp och koka tills äpplena är mjuka. Ta grytan från värmen och mosa sönder äpplena. Kör ev. med mixerstav. Tillsätt askorbinsyra utrörd i lite av moset. Detta för att inte moset ska mörkna.
Häll i sockret, ska moset frysas kan man ta en mindre mängd socker. Tillsätt även vaniljsockret. Koka upp och låt koka ett par minuter.
Blanda i natriumbensoat som du löst upp i lite av moset. Häll upp på steriliserade burkar och sätt på lock. Håller minst 6 månader i kylskåp. Ska moset frysas, låt det kallna innan du fryser det.


Fler goda recept hittar du på Middagshjälpen



Äppelsaft

I år är ett riktigt äppelår och vi har jättemycket äpplen på våra träd. Iallafall på de tre gamla träden, som pappa beskar kraftigt i våras. Nu kommer belöningen, och gösses vad äpplen vi fått! Den här äppelsaften smakar som äppelmos, fast flytande då;-) Kanelstången är valfri men ger en god smakbrytning.

Äppelsaft ca 3 L

3-4 kg äpplen
2 L vatten
saften från 1 citron (eller 3 krm askorbinsyra)
1 kanelstång
6 dl strösocker
1 krm natriumbensoat per liter saft.

Skölj äpplena, dela dem i mindre bitar. De behöver inte skalas eller kärnas ur.
Lägg allt utom sockret i en stor kastrull och koka tills äpplena kokat sönder.
Sila saften genom en silduk, pressa ej. Låt det stå och självrinna minst 30 minuter.
Koka upp saften på nytt, rör ner sockret och gör ett nytt uppkok.
Ta kastrullen från plattan, blanda ut natriumbensoat i lite saft och rör ner i kastrullen.
Häll upp på rena steriliserade flaskor och låt dem kallna. Förvaras svalt.


måndag 23 september 2013

Björnbärssylt

Jag har testat lite olika smakkombinationer på min björnbärssylt. Har provat både med syltsocker och vanligt socker, men till just björnbärssylt känns syltsockret som ett säkrare kort. Här kommer receptet:

Björnbärssylt
1-2 kg björnbär
1 kg syltsocker (ev. + 2 dl strösocker, beroende på surhet på bären)

Smaksättning:
1 vaniljstång, dela och skrapa ur fröna + stången ner i grytan
2 msk vaniljsocker
1 kanelstång
2 tsk lakritspulver (från Lakritsfabriken)
Rivet skal + saft från en apelsin
Rivet skal + saft från en citron

Koka upp bären och sockret tillsammans med ev. smaksättning. Koka ca 5 minuter. Mosa bären mot kanten på grytan om du vill. Skumma av noggrant för bättre hållbarhet på sylten. Häll upp på varma, steriliserade burkar (100 grader varm ugn) och sätt på locket. Förvara svalt.


Ni missar väl inte att gå in på www.middagshjalpen.se för massa bra matlagningstips och recept!!!



onsdag 11 september 2013

Äppelkräm

Vi har väldigt mycket äpplen i år och jag har gjort både äppelmos, äppeldricka, äppelpaj, äppelmuffins och till och med fryst in äppelklyftor för vinterns bakning. Igår gjorde jag en jättegod äppelkräm som inte alls var svår. Jag har nästan dragit mig för att testa att göra kräm, jag är inte riktigt kompis med potatismjöl, men nu har vi kommit en bit på väg i alla fall...


Äppelkräm med vanilj och kanel 
6 portioner

10 äpplen
6 dl vatten
3 msk potatismjöl
1 kanelstång
1/2 vaniljstång (alt. 1-2 msk vaniljsocker)
1 dl socker

Skala äpplena och skär i mindre bitar. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Koka äppelbitarna tillsammans med vatten, kanelstång, socker och vaniljstången+frön i ca 10-15 minuter tills äpplena är mjuka. Ta av kastrullen från värmen. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll det i kastrullen. Koka upp igen och fiska sedan upp vaniljstången och ev. kanelstången. Servera med kall mjölk. Jag tycker det ser trevligt ut om kanelstången får ligga kvar i krämen under serveringen, men det är en smaksak;-)


Middagshjälpen
Jag kan tipsa om en trevlig receptsida på internet där man kan ställa frågor om mat och spara ihop till olika köksgrejer: Middagshjälpen

onsdag 4 september 2013

Rabarber eller äppelpaj

En härligt knäckig paj med nötig smak som jag experimenterat fram receptet på så det blivit exakt det resultat jag vill ha... Receptet räcker till en lite större pajform.

Rabarberpaj:
Rabarber
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel
4 msk socker
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop i botten på en pajform.

Äppelpaj:
Äpplen, skalade och skurna i klyftor
1 msk kanel
2 msk socker
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop i botten på en pajform.

Pajdeg:
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g margarin

Nyp ihop ingredienserna till en smuldeg.

Hackade nötter och ringlad sirap överst. Ev. lite pärlsocker och solrosfrön.
Grädda i ugn 225 grader ca 20 minuter. Servera med vaniljvisp eller glass.

måndag 19 augusti 2013

Fröknäcke

1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/4 dl pumpakärnor
3/2 dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1 krm salt
1/2 dl matolja
2 1/2 dl vatten
flingsalt

Ugn 150 grader

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt ca 30x40 cm. Blanda alla ingredienser (utom vatten) i en bunke och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt. Rör allt till en jämn gröt. Tillsätt ev. mer vatten. yBred ut smeten jämnt över bakplåtspappret, ända ut i kanten. Strö över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 70 min, låt kallna helt. Bryt bitar och förvara torrt.

fredag 1 mars 2013

Drottningsylt

Drottningsylt 1 burk

250 g hallon
250 g blåbär
3 dl socker
0,5 krm natriumbensoat

Rensa och skölj bären. Blanda dem med sockret i en kastrull och koka dem på låg värma 15 minuter. Rör om ibland. Ta kastrullen från värmen och skumma väl. Rör ut natriumbensoat i lite av sylten och rör sedan ned det i resten av sylten. Häll upp på varma burkar.


Behandling av glasburkar
Jag brukar diska burkar och lock noga och ställa upponer i ugnen på 150 grader under tiden jag förbereder och kokar sylten. Lyft ur dem med grytlapp allteftersom de fylls med sylt.

Jordgubbssylt

Jordgubbssylt
Garanterat världens godaste jordgubbssylt till vinterns alla pannkakor och våfflor! 

2 liter bär
8,5 dl socker
1 krm natriumbensoat

Rensa bären och skär dem i skivor. Lägg dem i en kastrull och låt koka upp. Sjud under lock ca 5 minuter. Tillsätt socker, rör om och koka upp igen. Koka under lock ca 10 minuter. Rör ut natriumbensoaten i lite varm sylt och blanda det sedan med övrig sylt. Skumma nog och häll upp på väl rengjorda burkar.

Nubberöra med lax

Nubberöra med lax

En god variant som är anpassad efter mina egna önskemål och därför bra att ha parad på ett säkert ställe... Denna gjorde jag till förrätt på nyårsafton 2012 och den serverades på lingongrova delad i två och korslagda på tallriken.

2 kokta ägg
rökt lax
1 hackad röd lök
dill
majonäs
2 burkar creme fraiche
lite salt
svartpeppar
röd rom