Detta är ett ungefärligt recept, jag kokade många satser och varierade smaken lite vartefter. En del frös jag, men eftersom vi inte har så mycket plats i frysen så tillsatte jag natriumbensoat och hällde upp på burkar som förvaras i jordkällaren.
Äppelmos
2 kg äpplen
2 dl vatten
1 kanelstång
2 msk vaniljsocker
6 dl socker
1 krm askorbinsyra
2 krm natriumbensoat
Skala äpplena, ta bort kärnhuset och fula delar. Lägg äpplena i en gryta med vatten och häll lite pressad citronsaft över för att behålla färgen. Lägg i kanelstången. Koka upp och koka tills äpplena är mjuka. Ta grytan från värmen och mosa sönder äpplena. Kör ev. med mixerstav. Tillsätt askorbinsyra utrörd i lite av moset. Detta för att inte moset ska mörkna.
Häll i sockret, ska moset frysas kan man ta en mindre mängd socker. Tillsätt även vaniljsockret. Koka upp och låt koka ett par minuter.
Blanda i natriumbensoat som du löst upp i lite av moset. Häll upp på steriliserade burkar och sätt på lock. Håller minst 6 månader i kylskåp. Ska moset frysas, låt det kallna innan du fryser det.
Fler goda recept hittar du på Middagshjälpen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar