måndag 25 november 2013

Senap

Senap var oväntat lätt att göra. Ska testa lite olika smaksättningar tänkte jag. Här är grundreceptet som räcker till två stora barnmatsburkar:



Senap grundrecept
2 påsar gula senapsfrön
1 påse bruna senapsfrön
3 dl vatten
2-3 msk senapspulver
3/4 dl socker
2 tsk salt
2 msk vinäger
1 dl olja

Sjud senapsfröna i vattnet 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till önskad konsistens. Detta är den naturella senapen, smaksätt med det du vill. Låt stå minst 24 timmar innan den ätes. Hållbar flera månader i kylskåp.


Smaksättning
3 msk honung

2 tsk finrivet apelsin/citronskal
1 msk pressad saft

1/2 urkärnad röd chili eller 2 tsk chiliflakes
2 msk honung

1-2 msk whiskey
ev. lite honung


Här är ett annat recept jag måste testa. Receptet kommer från en bok jag lånade på biblioteket.  Jag skriver upp det här så jag vet var jag har det. Receptet ger ca 3 dl.

Grovkornig senap
1/2 dl bruna senapsfrön
1/2 dl gula senapsfrön
1 1/2 dl vatten
1 msk vinäger
2 msk farin- eller råsocker, eller honung
1 tsk salt
1/2 dl olja

Koka senapsfröna i med vatten några minuter så de blir lite mjukare. Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa tills senapen fått en krämig konsistens av de gula fröna. De bruna fröna finns kvar som små korn. Förvara i kylskåp.

På Middagshjälpen finns fler inspirerande recept och tips inför julen!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar