måndag 16 december 2013

Kola

I år har jag gjort många olika sorters kola och alla sorter har blivit perfekta! Receptet innehåller glukossirap och jag tror att det är det som är hemligheten bakom en lyckad kola. Möjligen ihop med en digital termometer och exakta grader.


Kola ca 50 st

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk glukossirap
3 dl strösocker
100 g smör
1 msk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

Blanda ihop alla ingredienser och koka till ca 123 grader. Häll upp på bakpappersklädd långpanna ca 30x40 cm stor och låt svalna i rumstemperatur. Skär i bitar och klä med bakplåtspapper. Förvara svalt.


Smaksättning:

Choklad: 2-3 msk kakao
Apelsin/citron: ca 2 msk pressad saft och rivet skal, tillsätts efter kolan kokat klart. 
Vanilj: 1/2 urskrapad vaniljstång (uteslut vaniljsocker)
Chai/Earl grey: 2 tepåsar får sjuda med grädden och stå och dra ett par minuter innan övriga ingredienser får koka med
Kanel: 1-2 tsk kanel
Pepparkaka: 2 tsk pepparkakskrydda
Likör: 2 msk tillsätts efter kokning

Denna veckans uppdrag på Middagshjälpen är julgodis så nu ser vi fram emot massor med smaskiga recept! Glöm inte att kika in där!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar