I år är ett riktigt äppelår och vi har jättemycket äpplen på våra träd. Iallafall på de tre gamla träden, som pappa beskar kraftigt i våras. Nu kommer belöningen, och gösses vad äpplen vi fått! Den här äppelsaften smakar som äppelmos, fast flytande då;-) Kanelstången är valfri men ger en god smakbrytning.
Äppelsaft ca 3 L
3-4 kg äpplen
2 L vatten
saften från 1 citron (eller 3 krm askorbinsyra)
1 kanelstång
6 dl strösocker
1 krm natriumbensoat per liter saft.
Skölj äpplena, dela dem i mindre bitar. De behöver inte skalas eller kärnas ur.
Lägg allt utom sockret i en stor kastrull och koka tills äpplena kokat sönder.
Sila saften genom en silduk, pressa ej. Låt det stå och självrinna minst 30 minuter.
Koka upp saften på nytt, rör ner sockret och gör ett nytt uppkok.
Ta kastrullen från plattan, blanda ut natriumbensoat i lite saft och rör ner i kastrullen.
Häll upp på rena steriliserade flaskor och låt dem kallna. Förvaras svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar